המדריך למימוש זכויות רפואיות

המדריך למימוש זכויות רפואיות

קודם כל נתחיל בשאלה הבסיסית:

מי יכול לתבוע את הביטוח לאומי?

תושב/ת ישראל עובד שכיר או עובד עצמאי – אם אינו מסוגל לעבוד בעבודתו ואף לא בעבודה מתאימה אחרת.

מי שאינו עובד שכיר ואינו עובד עצמאי – אם הוא מאושפז בבית חולים או מרותק לביתו.

עקרת בית – אם אינה מסוגלת לעבוד בעבודות משק הבית.

ברצוני להקדים כי קרוהן או קוליטיס אינן מופיעות בביטוח לאומי בתור נכות, אך אם יוכיח התובע שהוא איננו מסוגל לעבוד או לחלופין איננו מסוגל לעבוד את אותם שעות בעקבות הקרוהן או הקוליטיס, או אז ביטוח לאומי יהיה מחויב להכיר בו כנכה וכזכאי לקצבה.

לתשומת לב: מי שמוכיח שנגרמת לו הפרעה בהתנהלות היום יומית גם אם מדובר בילד, או באדם שלומד בכולל, גם הם יהיו זכאים לקצבה מהביטוח לאומי.

אופן הגשת התביעה: יש להתקשר לסניף הביטוח לאומי הקרוב לאזור מגוריך ולבקש שישלחו אליך את כל המסמכים הרלוונטיים בשביל לתבוע את הביטוח לאומי, או בשם המקוצר לבקש "ערכת תביעה".  בנוסף, יש לגשת לרופא הגסטרו שלך ולבקש ממנו שייתן לך בכתב, חוות דעת רפואית על מה שאתה סובל מאז שהגעת אליו ועד היום.  אלו טיפולים עברת ואלו תרופות קבועות עליך ליטול.

 חשוב לאסוף ולאגור כל מסמך הקשור לבריאות שלך. בדיקות קודמות, צילומי רנטגן, קולונוסקופיה, גיליונות אשפוז, בדיקות דם וכד'  בקיצור, כל מסמך שיש לו קשר לבית חולים, רופא או קופת חולים.

אם במקרה אתה סובל מעוד בעיה מסוימת, קטנה כגדולה, יש להביא את כל המסמכים הרלוונטיים. חשוב! לא לקמץ בשום מאמץ להשיג את המסמכים הרפואיים, משום שהם חשובים מאד בשקלול התביעה, וכולם קיימים אצל הרופאים המטפלים או בקופת החולים באופן נגיש.

שלב אחרון: שב להכין סיכום על המצב מאז ביקורך הראשון אצל הרופא בתחילת הדרך. (גם אם זה עניין של שנים) כתוב פירוט על כל מה שעברת.  כאבים, היעדרויות מהלימודים או מהעבודה וציין איך מתנהל אצלך סדר היום.  האם המצב מגביל אותך לקחת חלק בעזרה בבית, או מרתק אותך למיטה רוב שעות היום וכד'  כדאי לציין את כל הסימפטומים הקיימים בפרוטרוט!

את כל המסמכים הללו  יש לשלוח לביטוח לאומי בדואר או בפקס.  אפשר גם ללכת ולשים באופן ידני בתיבת השירות הצמודה לסניף ביטוח לאומי ונמתין לתגובת המוסד.

כעבור שבוע, (או יותר, בהתחשב במצב הדואר כיום…)  תקבל הודעה כי המסמכים הגיעו לייעדם והם נקלטים במערכת וביטוח לאומי יעדכן בהמשך בכל שלבי התהליך.

ועדה רפואית:

כעבור 14 יום תקבל מכתב מביטוח לאומי המזמין אותך לוועדה הרפואית.  חשוב להקפיד להגיע בשעה היעודה. חשוב לדעת שתפקידה של הוועדה לערוך מעין ראיון, בו בודקים בשטח ורואים בפועל את האדם שהגיש תביעה, האם באמת "כצעקתו" האם הוא במאת אחד כזה שהקרוהן או הקוליטיס גורמים לו קושי בתפקוד הכלל,  לכן חשוב לשדר בחזרה את מה אני מרגיש, ולא להחליק דברים, אלא לחדד אותם ולענות כפי שאני מרגיש בתור מוגבל, חלש, חסר אונים וכוח שלא יכול לתפקד.

בוועדה יושבים רופא, פקידת ביטוח ועובדת סוציאלית, שישאלו אותך כמה שאלות על המצב רפואי, התפקודי וכו' וייתכן גם שתעבור בדיקה קלה.  כל מה שאתה מספר בוועדה נכתב בפרוטוקול.  על אף שזמן הוועדה קצר ואולי ידחקו בך, שמור על קור רוח, ענה על השאלות שתישאל, ואם תראה צורך לספר להם דבר מה, או להוסיף, אל תחשוש לעשות זאת, קח את הזמן שלך, וספר ותאר בדיוק את מה שרצית להעביר להם. 

 חובה עלינו להציג את הדברים באופן ברור, אל תחשוש לחזור ולהבהיר שוב את הדברים, אם אתה חושש שלא מספיק הסברת את עצמך, אל תסתמך על "בטח הם מבינים למה אני מתכוון". כשמסתיים התהליך,  תבקש העתק של הפרוטוקול לידך. כמו"כ אתה תתבקש לחתום בשולי הפרוטוקול, גם כאן, קח אוויר קרא את מה שנכתב, אם משהו איננו כשורה, או שמא הם קיצרו בדברים, הסב את תשומת ליבם לכך

דחייה:

בכל מצב שאנחנו מקבלים הודעה מביטוח לאומי שתביעתנו נדחית, בין שדחו אותנו לאחר שהופענו בוועדה הרפואית ובין שקיבלנו הודעת דחייה ללא שהוזמנו לוועדה הרפואית, בשניהם יש אפשרות לערעור.

ערעור:

אם קבלת  הודעת דחייה, חוזרים על התהליך כולו שוב.  שולחים מחדש את כל המסמכים הרפואיים, יחד עם מכתב אישי על המצב הרפואי. אלא שבמכתב זה, כדאי לשנות מעט את סדר הדברים ואולי להציג את התוכן מזווית שונה. ושוב, תקבל הודעה שהחומר נקלט, וכעבור כמה ימים ישלחו לך את ההחלטה של הביטוח לאומי.

 חשוב מאד:  גם אם הדחייה הייתה מבחינת קבלת קצבת נכות, ברוב המקרים ישנה  זכאות ללמוד מקצוע על חשבון ביטוח לאומי.  כיום יש שפע של הצעות לימוד המותאמות לציבור החרדי, אלא שזה ידרוש מאתנו ללמוד במסגרת אקדמאית ולכן כל אחד ינהג כפי שיקול דעתו.  כמעט כל מקצוע שנעלה על דעתנו, הביטוח לאומי יממן אותו.  זוהי הטבה שניתנת פעם אחת בחיים, ולכן חשוב לשקול את הדברים ברצינות, כי לאחר בחירת המקצוע, אין דרך להתחרט…

לסיום  בכל בעיה או שאלה, ניתן לפנות לאגודה ולקבל עצה והכוונה ללא כל עלות.  ניתן לשלוח אימייל עם פירוט הבעיה, לצרף מסמכים רלוונטיים כמו מכתב דחיה או פרוטוקול, ונשתדל לעזור ככל יכולתנו .

בשולי המדריך:

"החברה למימוש זכויות"- כותרת משכנעת ומפתה. בואו נדבר על זה:

האם כדאי לפנות לחברות למימוש זכויות שיעשו עבורנו את העבודה?

תשובתי הנחרצת:  סליחה על הבוטות, החברות הללו, מעלות מחדש ומגבירות את כל הרגשות הפחד הקיימות בכל אדם שבא לתבוע גוף גדול וחזק כמו ביטוח לאומי, חברות מממשי הזכויות הללו יוצרות הילה מסתורית  ונוראית סביב המושג "ביטוח לאומי". בשיחה הראשונית אתך הם יסבירו וישכנעו בכל תוקף  כמה ש "חבל לך על הזמן שלך"  "לא תצא איתם ראש" "אין מצב שלא תחסיר מסמך"….. ועוד כיד הדמיון הרעה…….

אנחנו, חולי קרוהן וקוליטיס, ידועים בתור אנשים פרפקציוניסטים ההולכים עם כל דבר עד הסוף ומדייקים בכל הפרטים הקטנים.  ככאלה, אסור לנו לפחד ולהירתע, כמו שאנחנו שורדים את בעיותינו הבריאותיות ולא פוחדים לברר את הנושא הבריאותי לאשורו, וכמו שאנחנו לא חוששים להתעמת עם קופות חולים בשביל לקבל הכרה בנחיצות תרופה או בדיקה מסוימת, כך אין סיבה שנפחד לתבוע את המגיע לנו מגוף כמו ביטוח לאומי שהוקם בשביל לתת לי את מה שמגיע לי.

יכול להיות שבאחת הגיחות שלך עם ביטוח לאומי תקבל את ההודעה הסטנדרטית: "הגשת את הטופס הלא נכון", או שאולי תקבל חזרה בדואר מסמכים מביטוח לאומי שהיה חסר בהם כמה פרטים,  או שפעם אחר פעם יודיעו לך שחומר ששלחת לא הגיע אליהם. לא קרה כלום, התאזר בסבלנות רבה ובעצבי ברזל, בסוף בעז"ה תנצח והאמת תיראה…

יש לנו סיפורים למכביר על  אנשים רבים שעברו את כל התהליך מול ביטוח לאומי, ובסייעתא דשמיא קבלו את כל הקצבה שמגיעה להם, בלי הצורך להתחלק עם שותפים אחרים.

לכן נוכל לקבוע כי מיותר לחלוטין לגשת בתחילת הדרך לחברה כזו או אחרת בכדי ש"תממש עבורם עבורך את זכויותיך" . משום שהם גובים סכומי כסף גבוהים לאורך זמן על פרוצדורה שגם אתה יכול לעשותה בנקל.

כנ"ל התשובה על השאלה: "האם לערב עו"ד בתיק?" לא ולא! אין צורך.  מאחר והאינפורמציה נמצאת פרושה לעין כל בסניף הביטוח לאומי, וגם במשרד העמותה.

בהצלחה רבה ו… המון סבלנות!!

הרשמו לניוזלטר שלנו